31.1.08

UNA TARDA AL CITILAB!

Tot just acabo de tornar de la visita al Citilab i em poso a escriure el post. Ha estat una tarda del tot profitosa. Hem comptat amb la companyia del Director Vicenç Badenes, i dels responsables de recerca Artur Serra i Ramon Sangüesa i en Jordi Carrasco, que ens han informat de tot amb un detall i sobretot amb un entusiasme que contiagava, podríem dir que víric. Realment l'opinió de tots nosaltres és que es tracta d'un centre extraordinari amb una enorme potencialitat.


I encara més, s'ha aprofitat l'ocasió per xerrar sobre possibles col.laboracions de recerca amb la Facultat en àmbits com l'e-participation en el Parlament Europeu o en el Second Life.

Els nostres interlocutors, a més, han hagut de fer front a les esmolades preguntes i observacions d'en Quim, que ha portat fins al màxim el coneixement de tots els detalls de funcionament de la institució i de la fundació que el regeix. Un periodista de raça, sí senyor!

Ep, mireu la foto... LLUIIIIIS!

Dos más sobre las generales

Este artículo de opinión en El País sobre cómo el voto joven sí será decisivo (creo que es de un lector, pero no estoy segura). Dos, la revista originalmente mexicana ahora mexico-hispana Letras Libres abre el blog Empate Perfecto, en donde hacen un seguimiento general de medios sobre la carrera electoral.

Nos vemos esta tarde.
EP, AVUI TOCA CITILAB!

Us recordo que avui hem quedat al Citilab, a Cornellà de Llobregat, a les 18.30 aprox. Us recordo que la parada del Trambaix corresponent és la de Fontsanta-Fatjó (Línies T1 i T2). Ens veiem aquesta tarda!

28.1.08

Generales 2008



Carlos Guadián, José Rodríguez, Xavier Peytibi i Antoni Gutiérrez Rubí han engegat un projecte a la Xarxa (Generales 2008) que vol quantificar i analitzar l'ús de la Xarxa durant la campanya electoral per les eleccions del 9 de Març. És un projecte molt interessant per aquells que com jo estudien la comunicació política o màrqueting polític a Internet. La web "Generales 2008" inclou articles d'anàlisi sobre l'ús que els partits polítics fan d'Internet, gràfics sobre l'activitat blocaire realitzats a partir de dades de Technorati, enllaços al Flickr de tots els candidats, representacions gràfiques de la quantitat de cerques al Google de cada candidat, etc. Val la pena donar una ullada al projecte. Es tracta d'una mena de Techpresident (web que analitza l'ús d'Internet per part dels candidats nord-americans a la Casablanca), però, adaptat a la realitat de l'Estat.
XARXA DE METRO D'INTERNET

Si fa unes setmanes comentàvem la xarxa de webs .CAT, ara us penjo la xarxa de metro de la internet global. Naturalment, amb molt d'interès.




Si teniu problemes de visionat, la podeu descarregar aquí. Una versió clicable, aquí. Ara els autors, n'estan preparant una altra de més actualitzada.
JORNADES DE LA CATOSFERA

Si us interessa la meva visió, personal i intransferible, del que han estat les Jornades de la Catosfera, podeu llegir els tres posts que he escrit al respecte (divendres, dissabte i diumenge). Per cert, allà vaig conèixer presencialment, un antic doctorand de la UOC que ara treballa a la Fundació puntCAT, em va convidar a una Jornada de Portes Obertes que es farà el proper 19 de febrer, a les 19 hores.



Avui mateix he rebut un correu electrònic, on es detalla que aquesta Jornada té un doble objectiu:

"Apropar-te la realitat del puntCAT explicant-te tot allò que envolta el funcionament del Registre del .cat i les tasques de la Fundació puntCAT, però també escoltar el teu punt de vista i el dels membres actius de la nostra Xarxa sobre com hauria de ser el futur del .cat. Volem conèixer i aclarir els vostres dubtes, però a més ens interessa molt escoltar les vostres opinions i propostes sobre el .cat, el domini de tots nosaltres"

Qui estigui interessat en participar-hi, ha d'enviar un correu electrònic abans de l'1 de febrer, a aquesta a/e comunicació@domini.cat. L'aforament és limitat.

Cuando las dinastías se ignoran

Cuando he discutido sobre el tema Obama-Clinton con muchas personas, me han dicho que una de las razones por las cuales no les gustaría que se quedara Hillary como candidata es porque se vuelve a establecer el sentido de "dinastía" como el que tenían los Kennedy. Pues anda que, desde el domingo, el artículo más reenviado de la web del New York Times es esta columna de opinión de Caroline Kennedy, diciendo - a favor de Obama - que por fin puede votar a un presidente, "que me inspire de la misma manera que mucha gente me dice que mi padre les inspiraba. Por primera vez, creo que he encontrado al hombre que puede ser ese presidente - no sólo para mí, sino para una nueva generación de Americanos".

Para reforzar su punto, el mismo NYT publicó hoy un artículo de Roger Cohen, explicando cómo la campaña de Obama está "movida por la juventud". Y no por la juventud de la "primera hija" que también anda por ahí, queriendo convencer de que su madre puede hacerlo bien.

Saludos.

27.1.08

CATOSFERA (II)

La veritat és que pensava penjar un altre resum de l’evolució de les Jornades, però per tal de no mediatitzar la informació (amb la meva visió) el millor és que cadascú (aquells que us interessi) ho podeu veure per vosaltres mateixos i extreure les vostres pròpies conclusions. Fins i tot no cal assistir en directe. Es pot seguir per la xarxa online gràcies a UGT.

A banda, només comentar la presència d’en Toni Aira (per aquells que no el coneguin, cap de premsa de la Blanquerna) que va fer una intervenció amb polèmica en torn qui es pot considerar periodista i qui no (Toni aposta per la versió tradicional).

FACEBOOK=GRAN HERMANO?

Atenció al vostre comportament a Facebook. Podeu estar sent observats (sense que us adoneu i sense el vostre consentiment) tal i com avui explica El País. Algú (Big Brother, perhaps?) pot tenir interès en conèixer el vostre perfil, quin tipus de ciutadà sou, què penseu o feu ... Dades que poden servir, no només per a temes/accions polítics/ques sinó mercantils, per a fer estudis de comportament de masses, per accions de marketing dirigides a determinats col·lectius ... I tot això sense el vostre consentiment.

Fa uns mesos el gegant Microsoft va comprar una part de les accions de Facebook. A banda que ja coneixem les badpràctiques de Bill Gates amb la competència, ara ens adonem d’algunes altres "decisives" raons per les quals aquesta empresa, encara sense obtenir beneficis al seu compte de resultats, era interessant: un gran “món virtual” on detectar hàbits i patrons de conducta dels usuaris, a nivell mundial que pot servir per a reconduir campanyes i/o productes.

26.1.08

Jornades de la CATOSFERA - I


Entre jornada i jornada de la Catosfera (munió de blocaires catalans aquest cap de setmana a Granollers) m'aturo uns minuts per aportar uns links (les reflexions les fan els propis ponents) sobre el dit ahir, jornada d'inauguració i de reflexió sobre: el paper del ciberactivisme a la xarxa (Cesar Calderón), i de la ètica dels blocs i dels blocaires (no és sempre la mateixa) de la mà d'en Vicent Partal i Juan Varela. Altres temes sorgits són tractats per alguns dels assistents, p.e. el ego dels blocaires. Vaig arribar tard i, per tant em vaig perdre "l'actuació institucional", o sia, les paraules del Jordi Bosch, Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat. En Josep (Sort, of course), ho relata al seu bloc.

De les intervencions d'avui, m’interessen la taula dels polítics i la del periodisme ciutadà (posat en dubte o negat directament ahir per alguns dels ponents, però aquest és un altre tema que ja tractarem més endavant). Ja faré un altre post si són prou regides.

24.1.08

VISITA AL CITILAB, DIJOUS 31 de gener

El proper dijous, 31 de gener, a les 18.30 hores, està concertada la visita al Citilab de Cornellà de Llobregat. Es tracta del centre capdavanter a Catalunya en impuls de la internet ciutadana. El seu director és el senyor Vicenç Badenes, el qual molt probablement ens rebrà durant la visita. 


Suggereixo que porteu aquells gadgets (mòbils, càmeres digitals, vídeos o fins i tot portàtils) que serveixin per immortalitzar, digitalment, la sortida.

Si voleu més informació, escolteu aquest podcast del programa L'Internauta de Catalunya Ràdio, emès el mes de novembre, quan es va inaugurar el centre.

23.1.08

100.000 ENTRADES DE LA VIQUIPÈDIA!




Estem d'enhorabona. La Viquipèdia, és a dir, la Wikipedia en català, acaba d'arribar als 100.000 articles. Per molts anys, i per molts articles més!

18.1.08

Alguns enllaços...

Per acabar la setmana, alguns enllaços que m'han semblat interessants:

-La pàgina web del Gencat ha registrat 80 milions de visites aquest 2007. Podeu consultar la nota de premsa i el vídeo de la Laia explicant els projectes de web 2.0 de la Generalitat de Catalunya des del mateix Second Life.

-Alguna valoració sobre el redisseny de la web d'ERC?

-Una de les notícies polítques de la setmana també ha tingut la seva presència a la Xarxa 2.0, concretament, al Facebook: ha aparegut la "network" No sin Gallardón. Per saber més sobre aquest tema podeu llegir aquest article.

Bé, ja està! Que passeu molt bon cap de setmana!

14.1.08

Seguro ya lo saben todos...

... pero aquí está la nota de La Vanguardia anunciando una reunión de bloggers en catalán en Granollers a finales de este mes.

Saludos y buena semana.

10.1.08

Arabia Saudí encarcela a un blogger por sus opiniones

Os adjunto la trascripción de la noticia publicada en El País el pasado 2 de enero acerca del "supuesto" encarcelamiento (puesto que Fuad al-Farhan fue detenido hace tres semanas y se desconocen tanto su paradero como los cargos que se le imputan) de este jóven saudí por las opiniones vertidas en su blog:

Fuad al-Farhan, autor de una página web saudí reformista, ha sido detenido tras haber divulgado en Internet sus opiniones sobre los detenidos políticos y la necesidad de reformas en este rico reino árabe. Al-Farhan fue arrestado hace tres semanas, según se publica en su propia web (http://www.alfarhan.org), y desde entonces no ha mantenido ningún contacto con su familia, que ha pedido la intervención del Consejo Saudí de Derechos Humanos.
El portavoz del Ministerio de Interior, general Mansur Al Turki, ha confirmado el arresto del joven, y ha afirmado que "no afronta ningún cargo relacionado con la seguridad", sin precisar, sin embargo, los motivos de su detención, según el diario saudí Arab News.
Al-Farhan había informado a través de su web, que lleva su nombre, de que sabía que existía una orden de detención en su contra, y de que una "fuente" del Ministerio del Interior le había aconsejado pedir disculpas para evitar que fuera arrestado.
"El motivo de la emisión de esa orden es que yo había escrito en mi página sobre los presos políticos, y ellos (el Ministerio de Interior) creen que llevo a cabo una campaña para defender a los detenidos y su causa, que es la reforma y el cambio", decía Al-Farhan en el mensaje colgado en Internet.
"Me dijo la 'fuente' (del citado Ministerio) que debía pedir disculpas (...) pero para qué pido disculpas... ¿porque había dicho que el Gobierno mentía cuando acusaba a los reformistas de apoyar el terrorismo?", añade Al Farhan en su mensaje.

Desde aquí os animo a entrar en su blog, el cual sigue activo a través de los amigos y familiares de Fouad, para que apoyeis la campaña de apoyo a través de los enlaces que encontrareis. Por otro lado, el blog es muy interesante y casi todos los artículos están traducidos al inglés.

http://en.freefouad.com/

9.1.08

De mujeres, razas y niños

No puedo evitarlo. Así como muchos de ustedes abro todos los días las noticias para tener el dato más fresco sobre la carrera electoral americana. De hecho, hace un par de días comentaba en mi otro blog sobre el debate básico, sobre cuál era el paradigma más difícil de romper, el del sexo o el de la raza. Gloria Steinem, cofundadora del Women’s Media Center, escribe en este artículo del NYT su visión sobre la cuestión del sexo.

En otro artículo del NYT de hoy se hace un retrato de la importancia de las "fuerzas vivas jóvenes" de los partidos en estas primarias. Me parece que los datos que maneja son esenciales para todos los que trabajamos con el tema juventud/infancia.

¡Saludos!

7.1.08

Recomençant

Bon any a tots! De regreso de México, me encuentro con dos detalles interesantes a tomar en cuenta ante los cambios en los medios tradicionales, según los narra el NYT de hoy. Por un lado, en medio de la huelga de guionistas, los clásicos de los "late shows" han comenzado a hacerse entrevistas entre ellos. No puedo evitar imaginarme la tropicalización del asunto y ver a Eva Hache discutiendo el protagonismo con don Buenafuente. Seguro tendría su punto.

Por otro lado, el uso de las emisiones de web está cambiando el concepto del Prime Time. Ahora se están preparando cada vez más programas que se sacan al aire justo a la hora de la comida en EEUU, acaparando la atención de cientos de oficinistas. ¿Será que son nuevos nichos que hay que atender?

Mis mejores deseos y mi propósito de año nuevo: que mis posts estén finalmente en catalán. ¡Saludos!

6.1.08

Reflexions e-polítiques post-Reis d’Orient

Són tant importants els resultats dels Caucus de Iowa? O dit d’una altra manera, Obama i Huckabbe ja són els candidats millor col·locats i Juliani i Hillary han perdut moltes possibilitats de ser designats com a candidats oficials dels seus respectius partits? Recordem que Bill Clinton, al seu dia, ni es va presentar a Iowa. Va iniciar la seva campanya electoral amb retard i finalment va ser l’escollit. És veritat que era una altra època i, a dia d’avui, el marketing polític ha canviat força. P.e. tots els candidats, d’un o altra partit, estan apostant, en diferent mesura, per l’email-marketing i altres e-mkt-eines. A destacar la xarxa social piramidal que està desenvolupant Juliani i on els simpatitzants més dinàmics obtenen premis. Sembla que està funcionant força. També és destacable, el nombre considerable de blogs que desenvulopa la candidata Clinton (aqui, aquí, aquí, aquí) i els que sorgeixen en senti contrari contra ella (aquí, aqui).

Pot ser interessant comparar com estan fent servir aquestes eines als USA i com ho fan a Spain els diferents candidats. Trobarem diferències substancials, o tothom ja es deixa aconsellar per uns professionals que fan campanyes online del mateix calat? Aquí a Catalunya la Chacón a posat en marxa un blog que vol ser diferencial però, al meu entendre, no ho aconsegueix, es veu molt pobre. Segueix una línia implementada per Segolene Royal al seu dia, on els post són produïts majoritàriament, no per “ella” o el seu equip, sinó per bloguers propers. Qui si ha copiat la idea i està tenint força repercussió és Hillary. Feu un exercici comparatiu entre tots i traieu conclusions.

Per una altra banda, m’ha resultat sorprenent El Baròmetre d’opinió política de desembre del CEO, on li dóna al PSC una intenció de vot a les properes eleccions, de març, del 37% a Catalunya (a CiU només un 12% mentre que la resta de partits no arriben als dos dígits). Una de dues, o hi ha cuina progovernamental, la qual cosa em semblaria molt denunciable, o bé no tenim prou consciència del que sent i/o pensa el conjunt de la població a CAT. Hem de considerar d’entrada que les enquestes del CEO són neutres, asèptiques i fetes amb una mostra prou representativa (2.200 enquestes al Baròmetre). Els resultats finals ens permetran comparar i treure conclusions.